SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Hur vi slutade oroa oss och började lita på miniräknaren
February 5th, 2013

Idag har de flesta av oss alltid en miniräknare med oss. På samma sätt som vi alltid har en kamera, bandspelare, videokamera, telefon, GPS och en massa andra prylar med oss. Allt finns i våra mobiler som vi har i fickan. Vi kan dra fram den och knappa in den där kalkylen som vi inte kan eller orkar göra i huvudet. Innan mobilen hade många av oss en miniräknare liggande någonstans. Oftast en liten billig sak som gick på solenergi.
Världens första mekaniska räknare tillverkades av matematikern Blaise Pascal 1642. Maskinen kunde räkna med de fyra räknesätten. Mer avancerad än så blev inte räknemaskinerna på många år. På 1800-talet tillverkades de första mekaniska räknarna som var så tillförlitliga och smidiga att de kunde serietillverkas och några tusen tillverkades och såldes i olika varianter.
1902 började man dock göra lite större framsteg. Det var bland annat då som den knappsats utvecklades som vi använder än idag. Detta infördes av James L. Dalton. 1948 kom Curtakalkylatorn som visserligen var mycket dyr att köpa in men som blev populär på grund av sin portabilitet. Fortfarande var räknemaskinerna helt mekaniska. På 1970-talet kom så slutligen de elektriska miniräknarna som helt revolutionerade marknaden.
I dag är det självklart att en maskin ska vara elektrisk och vi tar även elektriciteten för självklar, även om vi gärna skulle vilja betala lite mindre för den.
Men det kan du få göra om du går in på http://www.elavtal.biz.

 


Comments are closed

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa